VOORBIJE EVENEMENTEN

19 juni 2021 - Baasrode loopt 1.200 kilometer

Als verjaardagscadeau voor de 1.200ste verjaardag van Baasrode stippelde de vriendengroep AC Bostroë vier looproutes uit door Baasrode. Ze kozen de mooiste plekjes van het dorp uit: langs trage wegen, onbekende paden en langs de mooiste stukjes natuur. De routes: 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. Samen met een handbiker werd ook een handbikeroute van 10 kilometer uitgestippeld.


Op 19 juni 2021 werden de routes geopend met het evenement ‘Baasrode loopt 1.200 kilometer.’ Iedereen kon die dag de routes al eens testen. Omwille van de COVID-situatie was het wel nodig om vooraf te registreren zodat er op geen enkel moment te veel mensen tegelijk op dezelfde plaats zijn.

Wie meeliep, kon zijn gelopen kilometers laten registreren ten voordele van een vereniging. Deelnemers kregen bij aankomst een flesje water en een leuk aandenken.

In totaal liepen 200 deelnemers zo'n 1800 kilometer bij elkaar! 


Op het einde van de dag werd KFC Baasrode uitgeroepen tot sportiefste club van Baasrode! Zij hadden het meeste kilometers achter hun naam. Krachtbalclub ‘t Botterken behaalde het tweede meeste kilometers. De derde plaats ging naar Scouts Baasrode!


Kon je er niet bij zijn op 19 juni 2021? De routes staan online zodat sportievelingen een jaar lang de routes kunnen lopen. Op het dorpsplein van Baasrode staan de verschillende looproutes & het erfgoedparcours ook afgebeeld op een grote kaart.

Zondag 4 juli 2021 - Wandeling 'scheepswerven'

Baasrode kende door zijn ligging aan de Schelde en de drukke scheepvaart een bloeiende scheepsbouwnijverheid die pas vanaf de twintigste eeuw geleidelijk aan verdween. Vanaf de zeventiende eeuw vormden de scheepswerven de economische motor van de gemeente en groeide Baasrode uit tot één van de belangrijkste scheepbouwcentra van de Zuidelijke Nederlanden. Eerst lag de nadruk op binnenschepen voor Schelde- en Dendervaart, maar gaandeweg werden er ook kustvaarders, vissersboten en grote koopvaardijschepen gebouwd.

Uiteindelijk specialiseerde men zich opnieuw in kleinere houten binnenschepen en vanaf de jaren 1890 werd met succes overgeschakeld op metaalbouw. De laatste scheepswerf sloot haar deuren in 1986. Van waar kwam die bloei en waarom kwijnde die vanaf 1914 weg? Hoe groot was hun belang nationaal en hoe was hun technologisch vernuft? Onze expert van dienst was Peter Van Wichelen, die de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode beheert. 

Zondag 1  augustus 2021 - Wandeling 'Schelde'

De Schelde speelde altijd een hoofdrol in de geschiedenis van Baasrode. De eerste bewoners leefden ongetwijfeld langs de Schelde omdat daar vis en water was en er ook wild kon gevonden worden. Nadien kwamen de Gallo-Romeinen en de Germaanse stammen zich permanent vestigen aan de oever. Talrijke vondsten wijzen op een intensieve scheepvaart. De Schelde was eerst nog een meanderende regenrivier met weinig diepgang, maar dat evolueerde snel wanneer de rivier werd verbonden met de zee dankzij het doorbreken van de Honte.

Antwerpen groeide razendsnel uit tot een wereldbefaamde zeehaven en de haven van Baasrode bloeide mee in haar zog.

Begeleiders van deze boeiende wandeling waren Gustaaf Van Gucht en Marc Aerts: Gustaaf was beheerder van de Vlassenbroekse polders en samen met Marc nog steeds actief bij Natuurpunt. Zij deden met veel overtuiging hun verhaal over de evolutie van de Schelde en wat dat betekende voor de natuur en Baasrode. 

INSCHRIJVEN

Wees als eerste op de hoogte van al onze aankomende evenementen en updates.