VOORBIJE EVENEMENTEN

19 juni 2021 - Baasrode loopt 1.200 kilometer

Als verjaardagscadeau voor de 1.200ste verjaardag van Baasrode stippelde de vriendengroep AC Bostroë vier looproutes uit door Baasrode. Ze kozen de mooiste plekjes van het dorp uit: langs trage wegen, onbekende paden en langs de mooiste stukjes natuur. De routes: 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. Samen met een handbiker werd ook een handbikeroute van 10 kilometer uitgestippeld.


Op 19 juni 2021 werden de routes geopend met het evenement ‘Baasrode loopt 1.200 kilometer.’ Iedereen kon die dag de routes al eens testen. Omwille van de COVID-situatie was het wel nodig om vooraf te registreren zodat er op geen enkel moment te veel mensen tegelijk op dezelfde plaats zijn.

Wie meeliep, kon zijn gelopen kilometers laten registreren ten voordele van een vereniging. Deelnemers kregen bij aankomst een flesje water en een leuk aandenken.

In totaal liepen 200 deelnemers zo'n 1800 kilometer bij elkaar! 


Op het einde van de dag werd KFC Baasrode uitgeroepen tot sportiefste club van Baasrode! Zij hadden het meeste kilometers achter hun naam. Krachtbalclub ‘t Botterken behaalde het tweede meeste kilometers. De derde plaats ging naar Scouts Baasrode!


Kon je er niet bij zijn op 19 juni 2021? De routes staan online zodat sportievelingen een jaar lang de routes kunnen lopen. Op het dorpsplein van Baasrode staan de verschillende looproutes & het erfgoedparcours ook afgebeeld op een grote kaart.

Zondag 4 juli 2021 - Wandeling 'scheepswerven'

Baasrode kende door zijn ligging aan de Schelde en de drukke scheepvaart een bloeiende scheepsbouwnijverheid die pas vanaf de twintigste eeuw geleidelijk aan verdween. Vanaf de zeventiende eeuw vormden de scheepswerven de economische motor van de gemeente en groeide Baasrode uit tot één van de belangrijkste scheepbouwcentra van de Zuidelijke Nederlanden. Eerst lag de nadruk op binnenschepen voor Schelde- en Dendervaart, maar gaandeweg werden er ook kustvaarders, vissersboten en grote koopvaardijschepen gebouwd.

Uiteindelijk specialiseerde men zich opnieuw in kleinere houten binnenschepen en vanaf de jaren 1890 werd met succes overgeschakeld op metaalbouw. De laatste scheepswerf sloot haar deuren in 1986. Van waar kwam die bloei en waarom kwijnde die vanaf 1914 weg? Hoe groot was hun belang nationaal en hoe was hun technologisch vernuft? Onze expert van dienst was Peter Van Wichelen, die de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode beheert. 

Zondag 1  augustus 2021 - Wandeling 'Schelde'

De Schelde speelde altijd een hoofdrol in de geschiedenis van Baasrode. De eerste bewoners leefden ongetwijfeld langs de Schelde omdat daar vis en water was en er ook wild kon gevonden worden. Nadien kwamen de Gallo-Romeinen en de Germaanse stammen zich permanent vestigen aan de oever. Talrijke vondsten wijzen op een intensieve scheepvaart. De Schelde was eerst nog een meanderende regenrivier met weinig diepgang, maar dat evolueerde snel wanneer de rivier werd verbonden met de zee dankzij het doorbreken van de Honte.

Antwerpen groeide razendsnel uit tot een wereldbefaamde zeehaven en de haven van Baasrode bloeide mee in haar zog.

Begeleiders van deze boeiende wandeling waren Gustaaf Van Gucht en Marc Aerts: Gustaaf was beheerder van de Vlassenbroekse polders en samen met Marc nog steeds actief bij Natuurpunt. Zij deden met veel overtuiging hun verhaal over de evolutie van de Schelde en wat dat betekende voor de natuur en Baasrode. 

Juli - augustus 2021 - Wandel en fietstochten Pasar Baasrode

Pasar Baasrode werkte een volledig, coronaproof, wandel- en fietstochtenprogramma uit voor deze lente en zomer. Deze brengen jullie langs de meest markante plaatsen die de gemeente rijk is. Je hoeft alle wandel- en of fietslussen (4 van het geluksklavertje) niet allemaal op één dag te ondernemen. Je kan deze ook opsplitsen volgens de eigen tijd en goesting. Kom dus mee naar buiten en leer de gemeente beter kennen! Deze activiteiten zijn deaal voor bewoners, nieuwkomers en andere geïnteresseerden.

De wandel- en fietslussen kunnen georganiseerd worden tijdens de maanden juli tot september 2021, met vertrek en aankomst aan de kerk, op het dorpsplein en/of de parking aan de Molenberg. Je kan de verschillende parcours hier terugvinden, downloaden en afdrukken. 

Zaterdag 4 september 2021 - Opening tentoonstelling

Met deze tentoonstelling wil de organisatie van ‘1200 jaar Baasrode’ het boeiende verleden van de gemeente in beeld brengen en zelden of nooit geziene documenten en stukken tonen aan het grote publiek. Er zijn bvb. oude tekeningen, archeologische vondsten, stukken van oude verenigingen, (kopieën van) schilderijen en tekeningen (o.a. van Pieter Breugel) en een kopie van de oorkonde met de oudste vermelding van Baasrode. Met kaarten zal de evolutie van het dorp doorheen de geschiedenis in beeld worden gebracht, zodat elke inwoner kan ontdekken wat zich heeft afgespeeld op het perceel waar hij/zij woont. 

Allerlei verhaaltjes met het nodige beeldmateriaal vervolledigen de tentoonstelling. Voor ieder wat wils, dus!


Als locatie is gekozen voor zaal Colonia; een gerenoveerde fabriekshal met taverne in de blikkenmakerij van de oude firma Vermylen. Iedereen die de uitzonderlijke geschiedenis van Baasrode wil ontdekken is daar welkom gedurende de volledige feestmaand september, zaterdag 4 september vanaf 17u en dan telkens op zaterdag vanaf 13u tot 18u en zondag van 10u tot 18u. Ingang en parking via Molenberg.

Zondag 5, 12 en 19 september 2021 - Wandeling 'Baasroodse nijverheid'

In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde Baasrode zich meer en meer als een belangrijke industriële speler aan de oevers van de Schelde. Tijdens deze wandeling willen we de deelnemers meenemen doorheen deze boeiende tijd en gaan we op zoek naar de restanten van het bloeiende industriële verleden van ons dorp. Nooit zullen we echter verder dan 100 meter van de Schelde verwijderd zijn.


Het wordt een verhaal van fabrieken en hard labeur, van rijke families

en goede bazen, van lokale bedrijven en internationale grootmachten, van de opkomst en het verval van een industrieel dorp.

Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, expert in de Baasroodse geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw.

Deze wandeling wordt wekelijks georganiseerd in september, met groepjes van maximum 30 personen. De start is steeds aan de provinciale Erfgoedsite Baasroodse scheepswerven. Gelieve een mondmasker mee te brengen.

Zaterdag 18 september 2021 - Voorstelling boek

'Baasrode, een vergeten geschiedenis'

Baasrode bezit een geschiedenis waar menig dorp jaloers op zou zijn. Tegen de zestiende eeuw ontpopte het dorp zich tot de achterhaven van Antwerpen; toen één van de belangrijkste steden ter wereld. De loskades gonsden van het werk en de duizenden reizigers en handelaars deden zich te goed in de vele herbergen. Binnen de toenmalige scheepsvaartalmanakken vinden we Baasrode zelfs geregeld terug als énig dorp tussen de belangrijkste havens van de Nederlanden! Dat was natuurlijk dik tegen de zin van het nabije Dendermonde, dat alles in het werk stelde om Baasrode onder de knoet te houden.

Het dorp ging ten onder tijdens de bloederige slag om Baasrode (1579), wanneer het Spaanse leger een verrassingsaanval uitvoerde op Willem van Oranje. Omdat zowat alle archieven uit deze tijd de tand des tijds niet hebben overleefd, was deze vermaarde geschiedenis nog nooit eerder te boek gesteld. Tien jaar opzoekingswerk in binnen- en buitenland brengt daar eindelijk verandering in. De boekvoorstelling zal plaatsvinden van 13u-14u in zaal Colonia (ingang via Molenberg). Er wordt een drankje voorzien. De ophaling is mogelijk tot 18u. Meer informatie aangaande het boek is hier te vinden.

Elke zaterdag en zondag van september 2021 - Tentoonstelling '1200 jaar Baasrode'

Met deze tentoonstelling wil de organisatie van ‘1200 jaar Baasrode’ het boeiende verleden van de gemeente in beeld brengen en zelden of nooit geziene documenten en stukken tonen aan het grote publiek. Er zijn bvb. oude tekeningen, archeologische vondsten, stukken van oude verenigingen, (kopieën van) schilderijen en tekeningen (o.a. van Pieter Breugel) en een kopie van de oorkonde met de oudste vermelding van Baasrode. Met kaarten zal de evolutie van het dorp doorheen de geschiedenis in beeld worden gebracht, zodat elke inwoner kan ontdekken wat zich heeft afgespeeld op het perceel waar hij/zij woont. 

Allerlei verhaaltjes met het nodige beeldmateriaal vervolledigen de tentoonstelling. Voor ieder wat wils, dus!


Als locatie is gekozen voor zaal Colonia; een gerenoveerde fabriekshal met taverne in de blikkenmakerij van de oude firma Vermylen. Iedereen die de uitzonderlijke geschiedenis van Baasrode wil ontdekken is daar welkom gedurende de volledige feestmaand september, Zaterdag vanaf 13u tot 18u en zondag van 10u tot 18u. Ingang en parking via Molenberg. Een wegbeschrijving kan je hier vinden.

Zaterdag 11, 18, 25 september 2021 - Wandeling 'dorp'

Wat kan een mens beter doen tijdens kermiszondag dan een wandeling maken door zijn eigen dorp? We gaan van start aan de kerk van Baasrode en doen tijdens deze wandeling van ongeveer een tweetal uur een aantal markante locaties aan in en rond onze dorpskern.


Op elk van deze plaatsen staan we even stil bij een bepaalde periode in onze geschiedenis van ons dorp die op die plaats heel tastbaar aanwezig is. Het wordt een wandeling met grote en kleine verhalen uit het verleden van ons dorp. 

Eindigen doen we in Colonia, waar een bezoek aan onze tentoonstelling een prima vervolg kan zijn voor een ochtend vol geschiedenis.


Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, dé kenner van Baasrode tijdens de 19de en 20ste eeuw.  Deze wandeling wordt wekelijks georganiseerd in september, met groepjes van maximum 30 personen.
De start is steeds aan de kerk van Baasrode.

Zondag 3 oktober 2021 - Voordracht

'Gallo-Romeinse site op de Molenkouter'

Begin 2020 werden tijdens archeologische opzoekingen op de Baasroodse Molenkouter de resten van een Gallo-Romeinse vestiging uit de eerste en tweede eeuw n.C. ontdekt. Deze nederzetting hield zich voornamelijk bezig met het verbouwen van graangewassen, de fruitkweek en de veeteelt. Er waren duidelijk handelscontacten met het Rijn- en Maasland, want er werd bijvoorbeeld luxeaardewerk ontdekt uit het noordoosten van Frankrijk. 

Archeologe Jeska Pepermans, die de opgravingen leidde, zal tijdens deze lezing vertellen over de betekenis van deze vondsten.


Afspraak op zondag 3 oktober 2021 van 15u tot 17u in zaal Colonia (ingang en parking via Molenberg).

Zondag 7 november 2021 - Voordracht

'geschillen tussen Baasrode en Dendermonde'

Dat de gemeentelijke fusie van 1977 een bittere pil voor Baasrode was, mag gerust een understatement genoemd worden. Tegen wil en dank werd het trotse Baasrode dat jaar herleid tot een deelgebied van haar vroegere aartsvijand. Nu, bijna 45 jaar later, zal een echte Baasrodenaar nog steeds halsstarrig weigeren om het Ros Beiaardlied mee te zingen.


Waar komt deze bitsige rivaliteit vandaan?  Wanneer is ze ontstaan? Welke rol speelde Baasrode in de strijd tussen Dendermonde en Aalst?

Gewapend met meeslepende verhaaltjes brengt historicus Bart De Bondt de rivaliteit tussen Baasrode en Dendermonde weer tot leven, gaande van spotliedjes uit de zestiende eeuw tot de hevige strijd om gemeenschappelijke handelsbelangen. Ofschoon het steeds een verhaal van David tegen Goliath betrof, belette dat de Baasrodenaar niet om steeds opnieuw de strijd aan te gaan met haar machtige buur.

Afspraak op zondag 7 november 2021 van 15u tot 17u in zaal Colonia. Ingang en parking via Molenberg.

INSCHRIJVEN

Wees als eerste op de hoogte van al onze aankomende evenementen en updates.