WANDELEN, FIETSEN & LOPEN

19 juni 2021 - Baasrode loopt 1.200 kilometer

Als verjaardagscadeau voor de 1.200ste verjaardag van Baasrode stippelde de vriendengroep AC Bostroë vier looproutes uit door Baasrode. Ze kozen de mooiste plekjes van het dorp uit: langs trage wegen, onbekende paden en langs de mooiste stukjes natuur. De routes: 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. Samen met een handbiker werd ook een handbikeroute van 10 kilometer uitgestippeld.


Op 19 juni 2021 worden de routes geopend met het evenement ‘Baasrode loopt 1.200 kilometer.’ Iedereen kan die dag de routes al eens testen. Omwille van de COVID-situatie is het wel nodig om vooraf te registreren zodat er op geen enkel moment te veel mensen tegelijk op dezelfde plaats zijn.

Wie meeloopt, kan zijn gelopen kilometers laten registreren ten voordele van een vereniging. Op het einde van de dag wordt de vereniging met het meeste kilometers achter zijn naam uitgeroepen tot sportiefste club van Baasrode. Deelnemers krijgen bij aankomst een flesje water en een leuk aandenken.


Kan je er niet bij zijn op 19 juni 2021? De routes komen online zodat sportievelingen een jaar lang de routes kunnen lopen.

Meer informatie: katrijn@1200jaarbaasrode.be


Locatie vertrek en aankomst: Dorpsplein Baasrode

Deelnemen is gratis, registreren is nodig.

Juli - augustus 2021 - Wandel en fietstochten Pasar Baasrode

Pasar Baasrode werkte een volledig, coronaproof, wandel- en fietstochtenprogramma uit voor deze lente en zomer. Deze brengen jullie langs de meest markante plaatsen die de gemeente rijk is. Je hoeft alle wandel- en of fietslussen (4 van het geluksklavertje) niet allemaal op één dag te ondernemen. Je kan deze ook opsplitsen volgens de eigen tijd en goesting. Kom dus mee naar buiten en leer de gemeente beter kennen! Deze activiteiten zijn deaal voor bewoners, nieuwkomers en andere geïnteresseerden.

De wandel- en fietslussen kunnen georganiseerd worden tijdens de maanden juli tot september 2021, met vertrek en aankomst aan de kerk, op het dorpsplein en/of de parking aan de Molenberg. Je kan de verschillende parcours hier terugvinden, downloaden en afdrukken. 

Zondag 4 juli 2021 - Wandeling 'scheepswerven'

Baasrode kende door zijn ligging aan de Schelde en de drukke scheepvaart een bloeiende scheepsbouwnijverheid die pas vanaf de twintigste eeuw geleidelijk aan verdween. Vanaf de zeventiende eeuw vormden de scheepswerven de economische motor van de gemeente en groeide Baasrode uit tot één van de belangrijkste scheepbouwcentra van de Zuidelijke Nederlanden. Eerst lag de nadruk op binnenschepen voor Schelde- en Dendervaart, maar gaandeweg werden er ook kustvaarders, vissersboten en grote koopvaardijschepen gebouwd.

Uiteindelijk specialiseerde men zich opnieuw in kleinere houten binnenschepen en vanaf de jaren 1890 werd met succes overgeschakeld op metaalbouw. De laatste scheepswerf sloot haar deuren in 1986. Van waar kwam die bloei en waarom kwijnde die vanaf 1914 weg? Hoe groot was hun belang nationaal en hoe was hun technologisch vernuft? Onze expert van dienst is Peter Van Wichelen, die de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode beheert. Afspraak op de provinciale erfgoedsite Baasroodse Scheepswerven op zondag 4 juli 2021 om 15u.

Zondag 1  augustus 2021 - Wandeling 'Schelde'

De Schelde speelde altijd een hoofdrol in de geschiedenis van Baasrode. De eerste bewoners leefden ongetwijfeld langs de Schelde omdat daar vis en water was en er ook wild kon gevonden worden. Nadien kwamen de Gallo-Romeinen en de Germaanse stammen zich permanent vestigen aan de oever. Talrijke vondsten wijzen op een intensieve scheepvaart. De Schelde was eerst nog een meanderende regenrivier met weinig diepgang, maar dat evolueerde snel wanneer de rivier werd verbonden met de zee dankzij het doorbreken van de Honte.

Antwerpen groeide razendsnel uit tot een wereldbefaamde zeehaven en de haven van Baasrode bloeide mee in haar zog.

Begeleider van deze boeiende wandeling is Gustaaf Van Gucht, die gedurende vele jaren beheerder was van de Vlassenbroekse polders en nog steeds actief is bij Natuurpunt. Hij zal met veel overtuiging zijn verhaal doen over de evolutie van de Schelde en wat dat betekende voor de natuur en Baasrode. Afspraak op zondag 1 augustus om 15u aan de Sint-Ursmaruskerk!

Zondag 5 september 2021 - Wandeling 'Baasroodse nijverheid'

In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde Baasrode zich meer en meer als een belangrijke industriële speler aan de oevers van de Schelde. Tijdens deze wandeling willen we de deelnemers meenemen doorheen deze boeiende tijd. We vertrekken bij de gerenoveerde gebouwen van Colonia, het oude blikfabriek dat behoorde tot de Vermylengroep en gaan op zoek naar de restanten van het bloeiende industriële verleden van ons dorp. Nooit zullen we echter verder dan 100 meter van de Schelde verwijderd zijn.


Reden genoeg om talrijk aanwezig te zijn op deze wandeling. Het wordt

een verhaal van fabrieken en hard labeur, van rijke families en goede bazen, van lokale bedrijven en internationale grootmachten, van de opkomst en het verval van een industrieel dorp.


Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, expert in de Baasroodse geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw. Iedereen van harte welkom op zondag 5 september 2021 om 15 uur, aan de provinciale Erfgoedsite Baasroodse Scheepswerven.

Zondag 19 september 2021 - Wandeling 'dorp'

Wat kan een mens beter doen tijdens kermiszondag dan een wandeling maken door zijn eigen dorp? We gaan van start aan de kerk van Baasrode en doen tijdens deze wandeling van ongeveer een tweetal uur een aantal markante locaties aan in en rond onze dorpskern.


Op elk van deze plaatsen staan we even stil bij een bepaalde periode in onze geschiedenis van ons dorp die op die plaats heel tastbaar aanwezig is.

Ofschoon de gemeentelijke bevolking ondertussen zeer sterk aangroeide, liet de stijging van de welvaart en een betere gezondheidszorg nog even op zich wachten. 


Deze voordracht zal worden gegeven door de aan de KUL verbonden historicus Yves Segers, auteur van het boek 'de laatste scheepswerf van Baasrode'. Kom zeker eens luisteren naar zijn boeiende verhalen op zondag 7 november 2021 om 15u in zaal Concordia.

INSCHRIJVEN

Wees als eerste op de hoogte van al onze aankomende evenementen en updates.